Procházka: Po stopách Wolfganga Amadea Mozarta v Praze

Objevte místa spojená s pražskými stopami Wolfganga Amadea Mozarta, geniální hudebního skladatele, kterého spolu s jeho úhlavním sokem Antoniem Salierim (ano, odkazuje to na film) tak jedinečným způsobem připomněl Miloš Forman ve filmu Amadeus.

„Moji Pražané mi rozumějí,“ řekl údajně Mozart po úspěšné premiéře opery Don Giovanni. Je vám to povědomé?

Procházka po pražských stopách salcburského rodáka Wolfganga Amadea Mozarta nás zavede na místa očekávaná i možná nečekaná. A nezůstaneme jen přešlapovat přede dveřmi. Nahlédneme i do interiérů! A možná se zaposloucháme i do některých z melodií, které zkomponoval.

Kam se společně podíváme? A o čem se při procházce dozvíte?

Wolfgang Amadeus Mozart (Foto: Aalmeidah, Pixabay.com)

Wolfgang Amadeus Mozart (Zdroj: Aalmeidah, Pixabay.com)

  1. Premiéra Mozartovy opery Don Giovanni se odehrála ve Stavovském (dříve Nosticově) divadle. Podíváme se do interiéru této zajímavé stavby a prohlídneme prostory, kde se také v roce 1983 natáčel Formanův Amadeus. Víte, které Mozartovy opery (ano, opery, byly totiž dvě) měly v Praze premiéru a které tu sice ve světové premiéře uvedeny nebyly, ale hrály se tu ještě za jeho života (a některá uvedení dokonce sám dirigoval)?
  2. Poprvé přijel Mozart do Prahy v roce 1787. Bylo mu tehdy 31 let. A stalo se tak u příležitosti uvedení jeho opery Figarova svatba, kterou sám dirigoval. Figaro, Figaro, Figaro… říká vám to něco?
  3. Mozart byl v době, kdy dirigoval uvedení Figarovy svatby (leden 1787) ubytován v paláci hraběte Thuna, ten byl Mozartovým příznivcem. Ulice, ve které se budova nachází, je v dnešní Thunovské ulici 14. Dozvíte se, mimo jiné, které velvyslanectví tu v současnosti sídlí.
  4. Víte, kde byste našli hostinec U Tří zlatých lvů? A jak je spojen s jedním z Mozartových pobytů v Praze?
  5. Přátelství s pěvkyní Josefinou Duškovou a jejím manželem, hudebním skladatelem Františkem Xaverem Duškem, ho zavedlo do vily Bertramka na pražském Smíchově. Zde také dokončoval operu, která měla posléze premiéru v Praze. Víte, který slavný český umělec žil až do konce svého života ve vile na dohled od míst, kde komponoval sám Mozart?
  6. Wolfgang Amadeus Mozart zemřel tři měsíce po své poslední návštěvě Prahy. Bylo mu 35 let. Psal se 5. prosinec roku 1791. A ačkoliv on sám byl pohřben v tzv. všeobecném jednoduchém hrobě (pro nedostatek finančních prostředků), 14. prosince přišly asi 4 tisíce Pražanů uctít jeho památku na mši (tryznu). Na procházce se dozvíte nejen to, ve kterém z pražských kostelů se konala, ale zároveň se podíváte i dovnitř a budete si moct prohlédnout majestátní interiér této krásné památky.
  7. A mimochodem, víte, ve kterém z pražských paláců se setkali Mozart s Casanovou?

To všechno se dozvíte!

A nejen to, ještě i něco dalšího. Přijďte se projít, prohlédnout si místa, která navštívil i Wolfgang Amadeus Mozart a která ho možná také inspirovala! S pohledem na jedno z nejkrásnějších světových panoramat.

Video Opery Národního divadla pro inspiraci: Jestlipak víte, které Mozartovy opery měly premiéru v Praze? Ano, přesně tak, opery… 🙂 Byly dvě.

Událost na Facebooku s aktuálními informacemi: https://www.facebook.com/events/205838570838212/

Termín procházky: 

  • 21.08.2020 14:30-18:00 (https://www.facebook.com/events/205838570838212/)
  • Máte zájem o jiný termín procházky? Napište si o informace na e-mail info@prahakrizemkrazem.cz, můžete být zařazeni do mailing listu a informace o nově vypsaných procházkách vám budou chodit přímo do vaší e-mailové schránky.
  • Chcete si objednat individuální termín procházky, nebo dokonce procházku či akci vytvořenou na míru? Napište svou poptávku na e-mail info@prahakrizemkrazem.cz

Cena:

  • dospělí: 750 Kč
  • děti 6-15 let: 375 Kč
  • senioři nad 65 let: 630 Kč
  • držitelé průkazu ZTP a ZTP/P: 630 Kč
  • V ceně procházky je zahrnuté vstupné do všech navštívených objektů se zpoplatněným vstupem. Cena je tedy konečná.

Počet účastníků:

  • Procházka je určena pro skupinu do 17 účastníků. Minimální počet účastníků je 8.

Procházku organizuje:

  • Kristýna Maková

Procházku vede:

  • Kristýna Maková

Kontakt na organizátora:

Jaké objekty se zpoplatněným vstupem navštívíme?

Součástí vycházky jsou vstupy do památkových objektů, a to do Stavovského divadla, chrámu svatého Mikuláše na Malé Straně, Muzea W.A. Mozarta na Bertramce, a pokud budeme mít prostor, pak vás možná čeká ještě jedno překvapení.

Místo setkání a další související informace:

  • Informaci o místě setkání obdrží závazně přihlášení účastníci e-mailem před datem konání akce. Případné změny nebo zrušení akce může být oznámeno pouze závazně přihlášeným účastníkům. Změna programu vyhrazena.

Jak se přihlásit?

Účast na akci je možné rezervovat a uhradit pouze on-line a předem, a to buď přímo přes webové rozhraní (níže) nebo na e-mailu info@prahakrizemkrazem.cz. Pokud byste se potřebovali na něco zeptat, pište prosím na e-mail info@prahakrizemkrazem.cz.

Rozhodli jste se na poslední chvíli?

Chcete-li se přihlásit v den konání procházky, napište prosím na e-mail info@prahakrizemkrazem.cz, a do e-mailu připište nejen to, kolik účastníků chcete přihlásit, ale i na jakém telefonním čísle vás zastihnu. E-mailovou schránku někdy kontroluju ještě naposledy hodinu před akcí. Pokud vám přijde obratem odpověď (nebo vám zavolám) a bude ještě volné místo, pak hurá (!), můžete se ještě takhle narychlo ke komentované procházce připojit.

Jak uhradit vstupenky?

Místo na procházce je závazně rezervováno po potvrzení přihlášky zaslané na e-mail info@prahakrizemkrazem.cz a uhrazení příslušné částky na účet 454 277 5036 / 5500. Platbu je třeba provést nejpozději do 7 dnů od přihlášení nebo do dne konání akce (připsání na účet v den konání akce), přihlásíte-li se v kratší době před konáním akce. Instrukce, jak provést platbu, Vám zašle pořadatel po přihlášení na akci.

Změny, storno podmínky a zrušení účasti:

Pokud zjistíte, že se nemůžete procházky zúčastnit, je možné za sebe poslat náhradníka. Účast lze zrušit nejpozději 3 dny (72 hodin) před akcí, jinak je platný storno poplatek ve výši 100 %.

Pokud se přihlásíte a neuhradíte vstupné do 7 dnů nebo do dne konání akce (den připsání částky na účet), přihlásíte-li se v kratší době před akcí, bude přihláška považována za zrušenou. Nestihli jste zaplatit a přesto se chcete akce zúčastnit? Kontaktujte e-mailem organizátora a můžete se společně domluvit, jak situaci vyřešit.

O změně v počtu účastníků nebo zrušení přihlášky písemně informujte e-mailem organizátora, a to i v případě, že ještě nebyla uhrazena.

Co ještě dodat?

Přeju hezké dny vám všem a těším se na setkání s těmi, kteří přijdou! Kristýna Maková

 

Přihlaste se na komentovanou procházku on-line přímo z webu:

[wpforms id=“264″ title=“false“ description=“false“]

 

Sledujte PKK i na sociálních sítích

Máte pro nás námět na téma nebo článek? Máte zájem o rozhovor nebo máte tip na zajímavého respondenta? Ozvěte se nám.

 

Chtěli byste na portálu Praha křížem krážem publikovat vlastní článek? Nebo máte zájem o smysluplné PR pro svůj projekt, knihu nebo podnik? Napište nám.